Sijben Wonen
Live-Action-Painting | Alfred Gockel

Live-Painting: Alfred Gockel

Alfred Gockel bij Sijben Wooncenter in Roermond

Aanstaande vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober schildert Alfred Gockel live temidden van zijn circa veertig schilderijen bij Sijben te Roermond.                                                                                                 

De Duitse kunstenaar Alfred Gockel (1952) schildert, maakt beelden van staal en brons, sieraden en etst. Hij gaat kris kras de hele wereld over voor zijn exposities, eenmalige kunstprojecten, action-painting performances, deelname aan liefdadigheidsevenementen voor goede doelen en jazzconcerten. In 2012 verzorgde hij als gast van het North Sea Jazz festival te Rotterdam spetterende schilderdemonstraties tijdens de live optredens van verschillende jazzmusici.

In 2011 werd zijn grootste beeld gerealiseerd. Acht engelen van staal, die een felgele reddingshelikopter van de ADAC dragen. Het imposante monumentale beeld is elf meter hoog en staat op een heuvel van twaalf meter hoog, precies op het kruispunt van de Duitse autosnelweg A1/A2.

Tegelijkertijd komen uit de hand van de meester verfijnde etsen met mythologische voorstellingen. Gockel lijkt de energie en productiedrang te hebben afgekeken van Picasso, die hij ziet als zijn belangrijkste voorbeeld. Het felle kleurgebruik en de abstractie van zijn vormentaal komt van zijn tweede grote voorbeeld Kandinsky. Sinds 1983 weet hij al wereldwijd ruim 100 miljoen reproducties en zeefdrukken te verkopen. Daarnaast geeft hij jarenlang op cruiseschepen lezingen en schilderdemonstraties.

Aanvankelijk werkte hij als zestienjarige in een Duitse kolenmijn om zijn brood te verdienen. Gockel verwerkt in vele van zijn schilderijen teer - een afgeleid product van steenkool - als aandenken aan die periode. De problemen van het overleven, die hij toen ondervond hebben geleid tot zijn vrolijk makende kleurkeuze. Elementen, die steeds terugkeren in zijn werk - naast de heldere kleuren en het ongewone schildersmateriaal teer - zijn het snelle gebaar van zijn handschrift en de dynamiek van zijn composities.
Universeel ogende symbolen en iconen keren steeds terug in het werk van de kunstenaar. Hierin zien we bovendien invloed terug van andere door Gockel bewonderde kunstenaars, zoals Marc Chagall en Joan Mirò.

Gockel is een begrip in de Verenigde Staten, waar hij onder meer exposeerde in Boston, Detroit, Miami, New York en St. Louis. In Europa exposeerde hij in Athene, Bern, Cannes, Dublin, Lissabon en Madrid, en in plaatsen door heel Duitsland. Vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober 2014 is Alfred Gockel, de creatieve wervelwind, aan het werk te zien bij Sijben in Roermond.

U bent van harte welkom!